Okluzalni splintovi i štitnici za zubeOkluzalni splintovi koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku noći). Koriste se u cilju smanjenja abrazije(trošenja)  i zaštite zubnog tkiva, smanjenja opterećenja potpornih tkiva i smanjenja bola u viličnim mišićima.Svaka aktivnost mišića glave i vrata koja nema funkcionalnu svrhu,naziva se parafunkcija pa se i bruksizam ubraja u parafunkcije i dešava se na podsvesnom nivou.

Posledice škripanja zubima su brojne.Dolazi do oštećenja tvrdih zubnih tkiva ,plombi i ostalih stomatoloških radova,zatim do oštećenja potpornih struktura zuba i desni.Zubi izgledaju kao da su pojedeni i zaravnjeni nalik na ploče.Trošenjem zuba visina zagrižaja se smanjuje pa vilični zglob i mišići trpe dodatno opterećenje.Pacijenti se žale na glavobolju i jutarnje bolove u mišićima u predelu glave i vrata.

Ukoliko u toku noći škripite zubima i na taj način ih trošite,pri čemu osećate bolove u vilici,potrebno je da vam se napravi okluzalni splint(night guard) koji ćete stavljati preko gornjih zuba pre odlaska na spavanje.Okluzalni splint se izrađuje na osnovu otiska vaših zuba, konforan je i daje dobre rezultate.

Takođe, koriste se i kod sportista da bi se smanjila mogućnost povrede zuba.