Pokretne nadoknade,koje mogu da se izvade i vrate u usta pacijenta,poznate su pod nazivom proteze i dele se na totalne i parcijalne.

Parcijalne proteze

Parcijalne proteze se izrađuju kada u vilici nedostaje jedan ili više zuba i kada iz nekog razloga (nedovoljan broj i nepovoljno raspoređeni preostali zubi,finansijski razlozi..)nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu(most).

Parcijalne akrilatne proteze

proteze

Parcijalne akrilatne proteze se izrađuju potpunosti od materijala akrilata i po savremenim shvatanjima spadaju u privremene nadoknade.Po dimenzijama je mnogo veća i deblja u odnosu na druge vrste parcijalnih proteza.

 

 

 

Parcijalne skeletirane(vizil) proteze

Parcijalne skeletirane(vizil) proteze su kvalitetnije rešenje, imaju veću izdržljivost zbog metalnog skeleta(legura kobalt-hrom-molibden),pružaju veći komfor zbog manje površine onog dela proteze koji se oslanja na meka tkiva(nepce,podjezični predeo).Prednost skeletiranih proteza je i ta što se oslanjaju na preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno veću stabilnost proteze.Sem livenih kukica mogu se izraditi i atečmeni(kopče) kojih ima raznih oblika(klizači,kuglice)Ovaj vid retencije je jači u odnosu na kukice a prednost mu je i bolji estetski izgled nadoknade.Da bi se atečmeni mogli postaviti u protezu,neophodno je na preostalim zubima napraviti odgovarajuće metalokeramičke krunice.

 

Totalne proteze

proteze1

Bezubost je stanje kada nedostaju svi zubi.Totalnim zubnim protezama se nadoknađuju izgubljeni zubi kao i delovi alveolarnog grebena(deo vilične kosti u kojem su zubi).

Pre početka protetske terapije totalnim protezama potrebno je izvršiti detaljan klinički pregled.Pojedina stanja zahtevaju pripremu tkiva na kojima leži proteza.Priprema tkiva na kojima leži proteza obuhvata sem saniranja zapaljenskih promena na tkivima i hiruršku terapiju(vađenje zaostalih korenova zuba,uklanjanje oštrih koštanih ivica,zahvate na mekim tkivima,ugradnju implantata).

proteze3

Ugradnja implantata, posebne vrste,koji nose proteze obezbeđuje potpunu stabilizaciju proteze.Ovi implanti su posebnih dimenzija i prilagođeni su za bezube predele sa smanjenom količinom kosti.Na njihovim krajevima nalaze se kuglice a u protezi se nalaze kapice te njihovim kontaktom dolazi do „zakopčavanja“ proteze za implantate.

Prednosti ovakvih proteza su brojne-maksimalno su stabilne što omogućava normalnu funkciju žvakanja svih vrsta hrane,normalizuje se govor,smanjuju se iritacije sluzokože,nema neprijatnog osećaja pomeranja proteze koji često izaziva mučninu.Sve to utiče na poboljšanje kvaliteta vašeg života.

Posle detaljnog kliničkog pregleda i analize rendgen snimka ,oralni hirurg dr Aleksandar Ćirić,postaviće detaljan plan terapije i odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za ovu vrstu terapije totalne bezubosti.